AFERA S PESTICIDIMA

AFERA S PESTICIDIMA

Nedozvoljene količine pesticida nadjene su u proizvodima dečije hrane “Juvitana”

Stala proizvodnja 18 vrsta kašica juvitana

Kompanija zatražila i hitan povraćaj spornih kašica „juvitana“ iz svih veleprodaja i maloprodaja u Srbiji u centralni magacin proizvođača.

Kompanija „Svislajon Takovo“, u okviru koje posluje i fabrika „Juvitana“ iz Inđije, trajno će prekinuti proizvodnju 18 vrsta spornih dečjih kašica i sokova za koje je Ministarstvo zdravlja zatražilo povlačenje iz prodaje zbog nedozvoljene količine pesticida. To je navedeno u saopštenju, uz dodatak da je kompanija zatražila i hitan povraćaj spornih kašica „juvitana“ iz svih veleprodaja i maloprodaja u Srbiji u centralni magacin proizvođača. Kompaniji „Svislajon Takovo“ obustavila je proizvodnju u fabrici u Inđiji 12. novembra, ali još nije poznato šta će biti s fabrikom, pošto je najavljena mogućnost njenog izmeštanja.

www.kurir.rs

OTROVNA JOŠ TRI PROIZVODA JUVITANA

Inspekcija potvrdila nedozvoljen nivo pesticida u hrani za decu!Nedozvoljene količine pesticida nadjene su u još tri proizvoda dečije hrane “Juvitana”, prenela je večeras Radio-televizija Srbije.

Po rečima doktora Srdje Jankovića iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ulici u Beogradu, “prag stvarno toksične doze znatno je viši nego što je dozvoljeno”, te taj slučaj “treba shvatiti ozbiljno”.

Inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije je počela kontrolu povlačenja iz prodaje spornih proizvoda Juvitane, izjavio je danas pomoćnik ministra zadužen za inspekcijske poslove Zoran Panajotović.  Ministarstvo zdravlja juče je objavilo da je još osam proizvoda Juvitane, iz fabrike u Indjiji, zdravstveno neispravno, jer je u njima nadjen veći broj pesticida.

Pre toga, to ministarstvo je 8. novembra objavilo je da se sumnja u zdravstvenu ispravnost sedam vrsta Juvitana kašica za decu koje bi mogle biti rizične po zdravlje jer u njima ima presticida. Nakon toga, fabrika dečje hrane Juvitana u Indjiji obustavila je proizvodnju i saopštila da će zabrana proizvodnje trajati dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda na lageru u fabrici.

U saopštenju kompanije Svislajon Takovo navodi se da, ukoliko nalaz Ministarstva zdravlja bude tačan, biće uništene zalihe spornih proizvoda, a fabrika u Indjiji biće trajno zatvorena.  Ta kompanija je naglasila i da neće dozvoliti gašenje svog najjačeg brenda u proizvodnji dečije hrane i da će fabrika biti izmeštena tamo gde na tržištu budu obezbedjene zdravstveno ispravne sirovine.

informer.rs

 

Svislajon traži analizu Juvitana kašica u međunarodnoj referentnoj laboratoriji

BEOGRAD – Kompanija Svislajon Takovo (Swisslion) danas je saopštila da će zatražiti da se superanaliza njenih proizvoda “Juvitana” uradi u akreditovanoj medjunarodnoj laboratoriji jer sumnja u analize na koje se poziva Ministarstvo zdravlja Srbije.

“Sumnjamo da su proizvodi Juvitana uzorkovani za analizu koju je radio Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu, jer su ti nalazi kotradiktorni nalazima akreditovanih laboratorija Instituta za javno zdravlje ‘Dr Milan Jovanović Batut” i SP Laboratirije iz Bečeja”, navodi se u saopštenju Svislajona.

Ta kompanija traži od Ministarstva zdravlja da uzorkuje i uradi komparativnu analizu svih proizvoda dečje hrane na tržištu Srbije i da objavi rezultate.

U saopštenju Svislajona se ukazuje da nadležni državni organi treba da odgovore da li je zatrovano obradivo zemljište u Srbiji, ko je odgovoran što je Srbija najveći potrošač pesticida u Evropi, ko propisuje mere agrotehničke zaštite i ko kontroliše njiihovo spovodjenje.Rukovodstvo kompanije sumnja da postoji scenario uništavanja brenda “Juvitana” i zatvaranja jedine fabrike dečje hrane u Srbiji.

Inspekcija ministarstva je obavila monitoring 27 proizvoda “Juvitana” i na osnovu rezultata analiza laboratorije Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda obavestila javnost 8. novembra da postoji sumnja u bezbednost hrane, koja bi mogla da predstavlja rizik po zdravlje.Kompanija Svislajon je u fabrici dečje hrane u Indjiji posle obaveštenja da se sumnja u ispravnost njenih proizvoda, obustavila proizvodnju, i saopštila da će zabrana proizvodnje trajati dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda na lageru u fabrici.

Ta kompanija je juče saopštila da su svi proizvodi “Juvitana” zdravstveno ispravni i da je superanaliza proizvoda obavljena u akreditovanoj SP laboratoriji u Bečeju i laboratoriji JZS Institut za javno zdravlje u Skoplju.

SP Laboratorija je negirala da je radila superanalizu proizvoda “Juvitana” već samo njihovo ispitivanje koje je u sklopu svoje interne kontrole poslao sam proizvodjač.

Posle toga se oglasilo i Ministarstvo zdravlja Srbije objašnjenjem da superanaliza proizvoda može biti uradjena samo u akreditovanim laboratorijama i na istim uzorcima na kojima su radjene prvobitne analize, a da uzorke testiranih proizvoda kompanije Svislajon Takovo niko nije tražio za dalju analizu.

Izvor: http://www.kurir.rs/vesti

Svislajon –  Tražićemo super analize u međunarodnoj laboratoriji

Kompanija „Svislajon Takovo” saopštila je danas da sumnja da su proizvodi „Juvitana” uopšte uzorkovani za analizu, zbog čega će zvanično zatražiti da se „super analiza” uradi u akreditovanoj, nezavisnoj, međunarodnoj, referentnoj laboratoriji.

Oni zahtevaju od Ministarstva zdravlja da uzorkuju i izvrše komparativnu analizu proizvoda svih proizvođača dečje hrane, prisutnih na tržištu Srbije i rezultate javno prezentuje potrošačima.

Kako kažu ministarstvo zdravlja je osporilo kvalitet, odnosno zdravstvenu ispravnost dečje hrane „Juvitana” i pored činjenice da je ta hrana imala sve sertifikate o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda od akreditovanih laboratorija.

Iz kompanije pitaju nadležne da li je kontaminirano obradivo zemljište na teritoriji Srbije i da li se na takvom zemljištu može obezbediti zdrava sirovina za zdrav finanlni proizvod, za ljudsku ishranu i ko je odgovoran što je Srbija najveći potrošač pesticida u Evropi.

(Tanjug)

17.11.2016
www.politika.rs

AFERA “JUVITANA”  
Kako je pesticid za vaši stigao u kašice za bebe

Otrovni insekticidi i fungicidi pronađeni u nedozvoljenim količinama u kašicama za bebe “juvitana”, proizvođača “Svislajon Takovo”, mogli bi ozbiljno da naruše zdravlje dece nakon duže konzumacije.

Pesticid koji se najčešće javljao u dečjoj hrani jeste acetamiprid, koji pripada grupi sistemičnih neonikotinoida – kaže za “Blic” dr Vesna Palibrk, specijalista higijene Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Ovaj pesticid se u praksi primenjuje za suzbijenje lisnih vaši. To ne predstavlja opasnost po zdravlje dece, ali u pogledu zakonske regulative ne ispunjava norme koje su propisane za hranu za bebe.

Kako nezvanično saznajemo u Ministarstvu zdravlja, na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja ostataka pesticida u dečjoj hrani od dve akreditovane i ovlašćene laboratorije, može se zaključiti da nije poštovana Dobra Poljoprivredna Praksa. – GMP

Prof. dr Milan Stević s Katedre za pesticide Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da krivca za veliki propust treba tražiti i među proizvođačima samih sirovina, i tim tragom utvrditi kako su sporne supstance dospele u kašice i sokove za najmlađe. Acetamiprid se koristi u proleće, u prvom delu vegetacije biljaka, i ne bi smeo da se primenjuje bliže berbi. Za to jednostavno nema opravdanja. Dakle, ili je primenjen u većoj količini od dozvoljene ili je primenjen pred berbu, odnosno nije poštovana karenca ili vremenski period koji mora proći od tretiranja preparatom do samog ubiranja ploda – objašnjava dr Stević.

Dodaje i da se to, ukoliko je reč o ozbiljnim proizvođačima voća, može prilično lako utvrditi.

Kada se utvrdi iz kojeg zasada vode poreklo sirovine, kod tog proizvođača uvidom u knjigu tretmana može se tačno videti kada je i koliko sredstava primenjeno. Zatim treba pronaći kome je ta sirovina prodata i kako je obavljena dalja kontrola sve do finalnog proizvoda – kaže dr Stević.  Ipak, ograđuje se naš sagovornik i dodaje da je neko svašta mogao da upiše u kontrolne knjige.

” Nijedno od jedinjenja koja su pronađena u kašicama za bebe nije bezazleno po zdravlje najmlađih. Sporne supstance uglavnom imaju kumulativni efekat. Talože se u organizmu i, ukoliko se dugo koriste, može se desiti da se jednog dana i nakon prestanka konzumacije pojave neki zdravstveni problemi Dr Olivera Đuragić, direktorka Naučnog instituta za prehrambene tehnologije”

Direktorka Naučnog instituta za prehrambene tehnologije pri Univerzitetu u Novom Sadu, dr Olivera Đuragić pita se kako je moguće da su sporni pesticidi dospeli u kašice kad se obavljaju tri kontrole: od sirovine, da se proveri sadržaj kontaminenata, preko toka proizvodnje, do finalnog proizvoda. Prema njenim rečima, pričati o posledicama po zdravlje konzumenata je veoma škakljiva stvar.

– Sporne supstance uglavnom imaju kumulativni efekat. Talože se u organizmu i, ukoliko se dugo koriste, može se desiti da se jednog dana i nakon prestanka konzumacije pojave neki zdravstveni problemi, a da, što je još opasnije, i ne znamo njihov uzrok – opominje dr Đuragić.

Kako tvrde nutricionisti, nijedno od jedinjenja (ciprodinil, difenilamin, propargit, imidakloprid) koja su pronađena u kašicama nije bezazleno. Jovana Srejić Ferluga, specijalista strukovni nutricionista – dijetetičar, kaže da ciprodinil, uz kancerogenost, može i da ošteti reproduktivno zdravlje, uzrokuje neurotoksičnost i akutnu toksičnost. S druge strane, dodaje, difenilamin, koji sprečava truljenje voća i koji je zabranjen u Evropskoj uniji jer proizvođač nije uspeo da dokaže kako je bezbedan za ljudsko zdravlje, nakuplja se u jetri, bubrezima, bešici. Potencijalno može izazvati iritaciju digestivnog trakta.

Zbog toga je Evropska agencija za sigurnost hrane donela zaključak da su dosadašnje maksimalne količine tih insekticida u hrani prevelike. Stručnjaci ove agencije tako, kaže Jovana Srejić Ferluga, smaraju da se maksimalno dozvoljena količina acetamiprida mora smanjiti čak 70 odsto, a imidakloprida 25 odsto.

Kancerogene materije

Propargit, koji je pronađen u kašicama “juvitana”, svrstan je u potencijalne kancerogene materije zbog pojave tumora kod životinja izloženih tom jedinjenju, što je, kako kažu nutricionisti, sasvim dovoljan razlog da se ova materija nikako ne sme naći u hrani najosetljivije kategorije ljudi – naših najmlađih.

– Naravno, ovo su najozbiljnije zdravstvene komplikacije koje se neće javiti posle vrlo malog unosa tih jedinjenja u organizam, ali dovoljno govore u prilog njihovoj štetnosti – kaže Jovana Srejić Ferluga.

18-11-2016
www.blic.rs

 

“Svislajon Takovo” prestaje da proizvodi svih 18 spornih “Juvitana” kašica i sokića za bebe

Kompanija “Svislajon Takovo”, u okviru koje posluje i fabrika “Juvitina” iz Inđije, najavila je da će trajno isključiti iz proizvodnog programa 18 vrsta spornih dečjih kašica i sokova, za koje je Ministarstvo zdravlja zatražilo povlačenje iz prodaje zbog nedozvoljene količine pesticida.

Kompanija je zatražila i hitan povraćaj spornih kašica “Juvitana” iz svih veleprodaja i maloprodaja u Srbiji u centralni magacin proizvođača. Navedeni proizvodi su trajno isključeni iz proizvodnog programa dečije hrane “Juvitana” – piše u saopštenju.

U kompaniji “Svislajon Takovo” nije bilo moguće dobiti odgovor da li će fabrika u Inđiji nastaviti da radi i šta će biti sa ostatkom proizvodnog asortimana. Ta kompanija je obustavila proizvodnju u fabrici u Inđiji 12. novembra, nakon što je Ministarstvo zdravlja objavilo da je u dečijim kašicama pronađen višak pesticida i saopštila da će zabrana proizvodnje trajati dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda na lageru u fabrici.
Ministarstvo zdravlja 8. novembra je objavilo da se sumnja u zdravstvenu ispravnost odredjenih vrsta “Juvitana” dečijih kašica i da bi mogle predstavljati rizik po zdravlje dece, jer je u njima pronađen povećan sadržaj određenih vrsta presticida.

23-11-2016
www.blic.rs

 

Inspektori prate povlačenje OPASNE “Juvitana” hrane za bebe

“Juvitana” kašice za bebe fabrike “Svislajon – Takovo” povučena je sa tržišta jer je u njima pronađen veći broj određenih vrsta pesticida, nego što je dozvoljeno. Sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja danas u pogonu fabrike “Svislajon – Takovo” u Inđiji nadgledaju povlačenje ovog proizvoda.

Reč je o kašicama od kruške, jabuke i kruške, kajisije i kruške, banane i jabuke, šljive i breskve i jabuke.

U toku godišnjeg monitoringa hrane utvrdili smo da u ovim proizvodima određen broj pesticida ne odgovara zakonskim propisima. Naredili smo povlačenje proizvoda. Ljudi koji su kupili kašice mogu ih vratiti tamo gde su ih pazarili i već je vraćeno nekoliko hiljada kašica – kažu iz Ministarstva zdravlja. Dodaju da ako bude utvrđeno da je proizvođač nešto krivo uradio, biće sigurno kažnjen.

Kašice i sokići koji su proglašeni opasnim po zdravlje dece

„Juvitana“ kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) sa rokom upotrebe do 25.01.2019. godine
„Juvitana“ jabuka i kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) sa rokom upotrebe 26.01.2019. godine
„Juvitana“ kajsija i kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) sa rokom upotrebe 03.03.2019. godine
„Juvitana“ banana i jabuka – dečja kašica sa šećerom (128g) sa rokom upotrebe 21.07.2019. godine
„Juvitana“ šljiva – dečji kašasti voćni sa šećerom (125ml) sa rokom upotrebe 13.12.2017. godine
„Juvitana“ breskva i jabuka – dečji kašasti voćni sok sadrži prirodne šečere (125ml) sa rokom upotrebe 07.12.2017. godine
“Juvitana“ jabuka i banana – dečji kašasti voćni sa šećerom (125ml) sa rokom upotrebe 17.02.2018. godine
Direktor: Zaustavljena dalja distribucija

Miroslav Jovičić, generalni direktor “Svislajon – Takovo”, kaže da je zaustavljena distribucija proizvoda dok se ne vide rezultati analiza. On dodaje da za sve kašice imaju ateste Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i da su potpuno bezbedne. Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu dodaju da su pesticidi nađeni u tragovima te da bi se osetile posledice po zdravlje bebe, trebalo bi da se kašice jedu duže vreme u većim količinama.

Pedijatri: Obratite pažnju na stomačne tegobe kod dece

Iz ranijih iskustava ne bi trebalo da postoji opasnost za bebe koje su pojele te kašice, ali pedijatri savetuju roditelje da prate zdravstveno stanje svoje dece, te da, ako primete da imaju stomačnih tegoba i povraćaju, odmah odvedu dete lekaru.

Pesticidi kancerogeni

Pesticidi, hemijski ili biološki stigli su sa voća i povrća, mogu da budu kancerogeni, ali i otrovni za nervni, endokrini, reproduktivni, kardiovaskularni sistem.

www.blic.rs

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*