ISO 18001 BS OHSAS

OHSAS 18001 | Occupational Health & Safety Assessment Series

BS OHSAS 18001
Sistemi upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu

Standard OHSAS 18001 (Occupational Health & Safety Assessment Series) je industrijski standard koji definiše zahteve za Sistem menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu. Razumne politike zaštite zdravlja i bezbednosti na radu od ključnog su značaja za zaposlene, ali su sve važnije i za kupce i druge zainteresovane strane. Sertifikacija sistema zaštite zdravlja i bezbednosti na radu prema standardu OHSAS 18001 značajan je signal da vaša organizacija vodi računa o zdravlju i bezbednosti zaposlenih.

Mnoge organizacije primenjuju sistem zaštite zdravlja i bezbednosti na radu (OHSMS) kao osnovni deo strategije za upravljanje rizikom kako bi bile u toku sa promenljivim zakonom i zaštitile radnu snagu i druge osobe koje rade pod njihovom kontrolom. Implementacijom ovog standarda, preduzeće stiče poverenje zainteresovanih strana uveravajući ih da je rukovodstvo opredeljeno da ispunjava zahteve iz politike zaštite zdravlja i bezbednosti na radu, da je naglasak na preventivi, a ne na korektivnim merama, da je moguće pružiti dokaze o tome da se OHSAS odnosi na celu organizaciju, a ne samo na procese za koje postoje zakonski propisi ili zone velikih rizika, i da koncepcija OHSAS-a uključuje proces stalnog poboljšavanja.

Sertifikacija za OHSAS 18001 omogućava organizacijama da upravljaju rizicima u okviru zaštite zdravlja i bezbednosti na radu i poboljšaju performanse, štiti firmu od nepotrebnih nadoknada, omogućuje povoljnije ugovore sa osiguravajućim društvima, poboljšava odnose sa državnim organima, povećava produktivnost radnika tako što smanjuje povrede, a samim tim i bolovanja.

OHSAS 18001:2007 obuhvata sledeće ključne oblasti: Identifikaciju opasnosti, procenu rizika i određivanje kontrole, pravne i druge zahteve, ciljeve i programe zaštite zdravlja i bezbednosti na radu, resurse, uloge, odgovornost i ovlašćenje, kompetentnost, obuku i svest, komunikaciju, učešće i konsultacije, operativnu kontrolu, pripremljenost za hitne slučajeve i odziv, merenje, praćenje i poboljšanje performansi.

Prilikom sertifikacije posebna pažnja se pridaje određivanju stepena opasnosti na radnom mestu i uspostavljanju zaštitnih mera radi smanjenja ili eliminisanja istih. OHSAS 18001 se uspešno implementira u svim granama industrije, tehničkim kompanijama, hotelima i turističkim organizacijama, pomorskim kompanijama, računovodstvenim preduzećima, svim kompanijama iz oblasti uslužnih delatnosti.

Implementacija – faze uvođenja OHSAS 18001

Osnova ovog sistema je sigurnost zaposlenih na radnom mestu koja se postiže uz pomoć sledećih koraka:

Određivanje i procena opasnosti u skladu sa zakonskim propisima,
Određivanje politike ciljeva bezbednosti i zdravlja na radu,
Određivanje opasnosti na random mestu,
Planiranje, razvoj i implementacija sistema zaštite zdravlja zaposlenih,
Interna provera sistema menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu,
Sertifikacija

Svi klijenti koji su imali priliku da implementiraju ovaj standard, tvrde da sistem menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu (OHSMS) promoviše sigurno i zdravo radno okruženje pružanjem okvira koji pomaže organizaciji da: prepozna i kontroliše zdravstvene i sigurnosne rizike, smanjuje mogućnost nesreće, uključuje zakonske norme i poboljšava ukupan učinak društva.

Standardi OHSAS 18000 pružaju organizaciji elemente efikasnog sistema upravljanja bezbednošću koji mogu biti integrisani sa drugim sistemima upravljanja i pomoći organizaciji da postigne bolju zaštitu na radu, zdravlstvenih i sigurnosnih performansi, ali  i ekonomskih ciljeva.

Za sve dodatne informacija u vezi implementacije Sistema upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu – OHSAS 18001 ili potrebnim uslovima za reviziju postojećeg naš tim stoji Vam na raspolaganju.

Pozovite nas ili nam pošaljite Vaš upit emailom !