RODITELJI, PAZITE GDE VODITE DECU!

Dečije igraonice po Srbiji rade BEZ IKAKVE KONTROLE !?


Većina ovih objekata nema nikakav atest koji se odnosi na bezbednost sprava za igru ili standard – uslove za pripremu i serviranje hrane. Animatori nisu edukovani za rad sa decom, a hrana koja se služi ne prolazi nikakvu kontrolu ili nema adekvatno skladištenje… Ovo su samo neke od zamerki na koje je ukazao Zaštitnik potrošača u 2016. i javnost obavestio putem media.

Deo teksta iz medija prenosimo vam kako bi pokušali da zajedno utičemo na svest i poslovnu politiku vlasnika igraonica, ali i na roditelje korisnika ovih usluga.

Sertifikat o bezbednosti ima samo pet odsto igraonica
Na javnim sportskim terenima, dečjim igralištima i na otvorenim školskim terenima u Srbiji, godišnje ima oko 50.000 povreda. U oko 3.000 slučajeva za povređene mališane neophodna je ozbiljnija lekarska pomoć


Da li znate šta sve rizikujete kada odvedete dete u igraonicu?

Prema rečima stručnih sagovornika Zaštitnika potrošača, mnogo, jer zdravlje i bezbednost dece nemaju cenu. Ovi objekti rade bez ikakve kontrole! Epilog su nesrećni slučajevi poput trovanja 21 mališana salmonelom u Leskovcu, ali i povrede na spravama za igru koje nemaju nikakav atest. Hrana koja se služi deci takođe nije ni pod kakvom kontrolom, a pod znakom pitanja je i stručnost animatora koji čuvaju i zabavljaju decu.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije, upozorava da je poslovanje većine igraonica često na samoj ivici zakona. Kako kažu, reč je o svim onim lokalima koji nude prostor i druge prateće usluge za razne vrste slavlja naših najmlađih.

Najpre treba da razjasnimo šta su zapravo rođendaonice i igraonice. Uvidom u bazu APR-a, gde je registrovan svaki ovakav objekat, dolazimo do vrlo zanimljivog saznanja: to su zapravo SUR, SZR, STR, ali i mnogobrojne druge uslužne delatnosti. Dakle, ne postoji jasna definicija o njihovom pravnom statusu,a  ovo pitanje je jako bitno da bismo razumeli nastavak priče – objašnjava Nikolić.

Otkriveno 18 nelegalnih igraonica !

Jedna od malobrojnih kontrola igraonica u Srbiji urađena je u februaru 2016 godine, a kontrolu je radilo Ministarstvo za rad. Tada je otkriveno da je petina radnika u oko 350 igraonica u Srbiji radila “na crno”, a pronađeno je i 18 nelegalnih objekata. Neregistrovane igraonice otkrivene su u Kraljevu, Raškoj, Kragujevcu, Pirotu, Novom Pazaru, Aleksandrovcu, Prokuplju, Kragujevcu, Surdulici, Kuršumliji i Kosjeriću. Inspektori su podneli 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i devet prekršajnih naloga.

Postavlja se pitanje: Koliko su uslovi u igraonicama kontrolisani i koliko su one bezbedne i prilagođene potrebama najmlađih !?

Nijedna od pedesetak igraonica, koliko ih trenutno postoji u Novom Sadu, nema sertifikat o bezbednosti. Iz preduzeća ovlašćenog za izdavanje tih sertifikata, deo problema prepoznaju u neadekvatnom zakonodavstvu u toj oblasti, ali to ne umanjuje odgovornost i moralnu obavezu vlasnika.

“Važeći standard u našoj zemlji oslanja se na Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda i predviđa obavezu svakog ko je investitor i ko upravlja nekim dobrom za javnu upotrebu, da ga redovno kontroliše”,

Stiče se utisak da se ništa posebno nije desilo kako bi se bezbednost osetno povećala bar kada su dečije igraonice u pitanju. Bezbednost dečijih igrališta je jedina podignuta na neki nivo, ali bezbednost dečijih igraonica, sportskih terena i luna parkova je diskutabilna jer ne postoje zahtevi njihovih vlasnika da se utvrdi realno stanje.

Kod dečijih igraonica u privatnom vlasništvu, stanje je praktično nepromenjeno. Što se njih tiče, jedan deo vlasnika izrazio je određeno interesovanje da se uvedu standradi, ali se tu uglavnom sve i završilo. Veoma mali broj njih je suštinski prihvatio činjenicu da se igrališta moraju usaglasiti sa pravilima. Pre dve godine vršena je edukacija državnih institucija (proizvođača i uvoznika opreme za igru, komunalne inspekcije i drugih) o pravilima bezbednosti u dečijim igraonicama, dečijim igralištima, sportskim terenima i luna-parkovima, u saradnji sa Institutom za Standardizaciju Srbije, ali vrlo mali ili nikakav pomak nije ostvaren u praksi.

” Nacionalnoj organizaciji za Zaštitu potrošača Srbije se često javljaju roditelji povređene dece, njihovi advokati, komunalni i tržišni inspektori …”

Pregledom nekoliko igraonica u Srbiji, u skoro 100% slučajeva ustanovljeni su propusti, a procena je da većini nedostaje bar nešto što se tiče bezbednosti. Ovde je najmanje jasno kako je moguće da vlasnici ovih objekata nisu dovoljno zainteresovani za bezbednost svojih korisnika s obzirom na to da se radi o deci.

Mi kao kontrolno telo ne obavljamo inspekcijske poslove, već moramo biti angažovani od strane vlasnika da uradimo kontrolu bezbednosti i umplementiramo procedure ili rešenja. Što znači da je odluka o proveri bezbednosti isključivo u rukama vlasnika.

Takođe, odgovornost je i na roditeljima koji uprkos velikom pisanju medija o ovoj temi i dalje se ne interesuju za bezbednost. Na svu žalost, cena najma nekog prostora za igru ili rođendane kod njih je presudna. Rizici koji postoje u igraonicama i na svim ostalim mestima koje deca koriste su veliki. Povrede koje se dešavaju nisu male – polomljene ruke, noge, povrede vrata i kičme, a nažalost neke su se završavale i tragično.

Zaključak je da svi faktori koji su dužni da poštuju bezbednost, i to prema Zakonu o opštoj bezbednosti proizvoda koji predviđa obaveznu primenu važećih standarda, to ne čine.

Ono što je evidentno je da svi čekaju strožu kontrolu i konkretne kaznene mere za one koji ne poštuju zakon. Osećaj odgovornosti vlasnika ili nekoga ko upravlja prostorom za igru, koji je prva i najvažnija stvar u zemljama Evropske unije u ovoj oblasti, ovde apsolutno ne postoji iako bi on morao biti glavni oslonac nečega što se zove bezbednost dece. Kada će se oštrije krenuti u borbu sa ovim problemima zavisi od nas i od naše rešenosti da nam se deca igraju samo na bezbednim igralištima.

Iz sanitarne inspekcije nismo dobili odgovore na pitanja da li i koliko često kontrolišu higijenske uslove u ovim objektima, kao i kakvi su rezultati tih kontrola.


Kada je reč o bezbednosti opreme u dečjim igraonicama koje smo pregledali, utisak je da sve zavisi od osećaja odgovornosti samog vlasnika. Iz iskustva tokom nadzora uglavnom nije bilo mnogo nebezbednih elementa, ali su ono bili prisutni u manjem obimu, tako da se nedostaci vrlo brzo otklone, a igraonicama izdati takozvani pozitivni sertifikati. Problem je, međutim, što su mnogo brojnije igraonice čiji vlasnici nisu zainteresovani za unapređenje bezbednosti.

Glavno kontrolisanje bezbednosti opreme u igraonicama, školskim salama i na otvorenim sportskim terenima, po pravilu radi jednom pre početka rada objekta. – Da bi bilo koje od dečjih i školskih igrališta dobilo pozitivan sertifikat o bezbednosti, potrebno je da se u objektu kontroliše, prosečno oko 200 “stavki”.  Zato i ne čudi što je, na primer, od svih otvorenih dečjih igrališta i igraonica koje smo kontrolisali samo pet odsto dobilo potvrdu da je bezbedno. Podsetićemo samo na neke, nezgodu na Beogradskom sajmu kada je prilikom pada sa gumenog tobogana povređeno četvoro učenika, kao i na decu koja su na igralištima poginula zbog pada koševa i golova ili odvaljivanja košarkaških tabli.


 

Kvalitet i bezbednost hrana koja se poslužuje posebna je priča. Pre svega zbog načina i često nepoznatih objekata gde se priprema, a potom služi deci u neadekvatnim uslovima ….  NOPS

Više o bezbednosti >

 

SERTIFIKAT

” Roditelji koji, na primer, iznajmljuju igraonice za rođendane često potpisuju izjave kojima, praktično, igraonicu oslobađaju od bilo kakve pravne odgovornosti. Zato roditeljima preporučujemo da obrate pažnju na ulazna vrata igraonice. Ako je na njima vidno istaknuta crvena nalepnica na kojoj piše “bezbedno igralište”, onda treba da od odgovornog lica zatraže uvid u SERTIFIKATE o bezbednosti, koji potvrđuju da je izvršena kontrola igraonice i da je igraonica bezbedna (po svim kriterijumima) za korišenje od strane njihovih mališana, i tek tada izjavu mogu da potpisuju.”

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*