Rusi upozoravaju: Srpsko voće puno pesticida !!!

Rusi upozoravaju
Srpsko voće puno pesticida !

Ruska poljoprivredna inspekcija Rošeljhoznadzor otkrila je da deset odsto kontrolisanog uvoznog voća i povrća uvezenog u Rusiju sadrži nedozvoljene količine pesticida i nitrata, i da su poreklom iz Srbije i Moldavije. Po poslednjim analizama najveća nedozvoljena količina pesticida pronađena je u isporukama jabuka iz Srbije i Moldavije u količini od 435,7 tona.

Uprava Rošeljhoznadzora za Moskvu, Moskovsku i Tuljsku oblast saopštila je da je to rezultat majskih (2016) provera 1.068 obrazaca uvezenog voća i povrća.  Najveća nedozvoljena količina pesticida pronađena je u isporukama jabuka iz Srbije i Moldavije u količini od 435,7 tona. Najveća nedozvoljena količina nitrata pronađena je u jagodama iz Srbije i Moldavije, ukupno 83,2 tone.

Navodi se da će Rošeljhoznadzor doneti konkretne mere na osnovu rezultata analize.


KAKO DA UNAPREDITE I KONTROLIŠETE PROIZVODNJU

GLOBAL GAP
Standard dobre poljoprivredne prakse

Upotreba pesticida već godinama je van kontrole. Mnogi poljoprivrednici ne znaju čime prskaju biljke i zemlju, a i ne vode računa na koji način to rade. Karenca, period od prskanja do tanjira, često se nepoštuje, pa kupac na kraju ne zna ni sam da li je zdravo to što nosi kući ili ne. Naročito kad vidi da jabuka nedeljama ne menja izgled, i deluje kao tek ubrana.

Saznajte više kako da unapredite svoje procese >>>

U sprovedenoj anketi sa poljoprvrednim proizvodjačima odgvori su bili i –  Ne znamo čime prskamo voće, odakle su ta sredstva i koliko pomažu – rekao nam je jedan od voćara iz Ritopeka. – Samo sam jabuku prskao za godinu dana više od 15 puta. I to ne baš mnogo uspešno, jer pesticidi koje sam nabavio, nisu pomogli uopšte. Ni sami ne znamo odakle nabavljamo i ko je proizvođač tih otrova. Pesticida Domaće proizvodnje više i nema, a gotovo sve uvozimo. Svašta se donosi i prepakuje. Tako sam naručio iz Nemačke firme neko sredstvo, koje sam ovde video, a u fabrici, nikad čuli. Neko je lažirao njihovu etiketu.

– Nama treba pomoć stručnih lica i dobra obuka da znamo kako da koristimo pesticide.

U Ministarstvu poljoprivrede rekli su da se kontrole redovno sprovode i dali primer da je u periodu od 3. juna do 31. decembra 2015 god. uzeto 935 uzoraka hrane biljnog porekla, koji su ispitivani na ostatke pesticida.

– Od ukupnog broja uzoraka iz domaće proizvodnje, kod sedam su nađeni ostaci sredstava za zaštitu bilja iznad maksimalno dozvoljenih granica – kažu u resornom ministarstvu.

Da ovo nije samo slučaj kod nas potvrđuje i granična fitosanitarna inspekija koaj daje podatke da je od 438 uzoraka voća i povrća iz inostranstva otkrila je 16 pošiljki južnog voća iz Turske i šest pošiljki voća i povrća iz drugih zemalja, sa nedozvoljenom količinom pesticida.

Za naše proizvođače treba posebno naglasiti stroge kontrole uvoza- izvoza u druge zemlje, a kada je izvoz proizvoda u pitanju od registrovanih slučajeva prekomerne upotrebe pesticida među domaćim voćem i povrćem koji su imali povećane količine pesticida bile su pošiljke jabuke, šljive, grožđa, paprike, krastavca, maline i spanaća.

Prilikom kontrole laboratorijske analize rade se na više od 400 aktivnih supstanci. Svake godine svetska organizacija koja radi pod nazivom Environmental Working Group (EWG) objavljuje listu povrća i voća koje u sebi sadrži najviše i najmanje pesticida. Nadležne institucije konstantno upozoravaju na prekomerno korišćenje pesticida u proizvodnji voća, stručnjaci poručuju da proizvođači  treba da budu oprezni kada koriste pesticide koji omogućavaju da plodovi budu dugotrajni.

Tragovi pesticida vidljivi su u analizama nadležnih inspekcija, tako da će svi proizvodi tretirani nedozvoljenim ili prekomernim dozama biti zabranjeni za plasman na tržištu kako Srbije tako i na tržištima drugih zemalja, koje sprovede redovne kontrole prilikom uvoza proizvoda.  Treba napomenuti da je u Republici Srbiji – Zakonom o bezbednosti hrane odgovornost prebačena na proizvođače, uvoznike i trgovce.

U EU se voće uglavnom prodaje u posebnim pakovanjima, jer je to najsigurniji način da kupac, preko deklaracije, dobije potrebne podatke o proizvodu, pa i o upotrebi fungicida i pesticida –  upozorenje o primeni.

Posebne mere kontrole preporučuju se za sledeće proizvode: Krompir, po svim analizama sadrži najviše pesticida u odnosu na svoju težinu, kod prosečne paprike babure nađeno je čak 15 različitih vrsta pesticida van sezone, dok šeri paradajz, nektarine, breskve, grašak i jabuke sadrže oko 13 različitih vrsta pesticida.

Kada se govori o nekontrolisanoj upotrebi pesticida, to se najčešće odnosi na same individualne poljoprivredne proizvođače. Koliko su spremni da se pridržavaju svih uputstava za primenu sredstava za zaštitu bilja.  Kada je reč o ne kontrolisanom uvozu pesticida tu može biti jedino problem u praksi. Potražnja za jeftinim proizvodom je sve više izražena,  pa u tom smislu, proizvođači primenjuju veće količine-koncenracije od dozvoljenih, kako bi se osigurali da će tretman uspeti.

KONTROLA I USKLAĐIVANJE SA EU REGULATIVAMA

Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, na čije se izmene čeka, već je velikim delom usaglašen sa regulativom EU. To podrazumeva pooštravanje pravila u vezi kvaliteta pesticida i prateće toksikološke dokumentacije. Takođe, mnoge aktivne materije pesticida, za koje je već utvrđeno da izazivaju negativne posledice po zdravlje ljudi, zabranjene su u EU ali i kod nas. U tom smislu, u narednom periodu, kvalitet pesticida koji će biti u prometu u Srbiji, samo će se poboljšati, jer će moći da se registruju i prodaju samo sredstva za zaštitu bilja čiji proizvođači imaju kompletnu dokumentaciju.

Manjkavosti u samoj praksi pri primeni srestava za zaštitu bilja, se temelji na nedovoljnoj stručnosti i savesti onih koji koriste pesticide. U prošloj godini za šest meseci u 29 uzoraka voća i povrća iz uvoza i iz zemlje otkrivene su nedozvoljene količine pesticida. Spanać je od povrća bio najotrovniji, ali su štetne hemikalije u nedozvoljenoj količini otkrivene i u jabukama, grožđu, šljivama, pasulju…

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*