Zbog čestih propusta nadležni organi pooštravaju kontrolu voća i mesa pri izvozu na rusko tržište

Zbog čestih propusta nadležni organi pooštravaju kontrolu voća i mesa pri izvozu na rusko tržište

KAKO SPREČITI I DALI MOSKVA UDARA RAMPU NA SRPSKU ROBU!

Možda je još jednom dobro podsetiti da kako stvari stoje, ako se ne uvedu interne kontrole i standardizacija procesa – proizvodnje, prerada, skladištenja i transporta, zezanje s Rusima će nam se obiti o glavu!

1287017_0808_ff

Podsećamo na vest da zbog čestih propusta u kontroli voća i mesa pri izvozu na rusko tržište najveće žrtve biće domaći proizvođači ! Malo-malo pa stižu vesti da srpskom voću i mesu ruske inspekcije nađu neku manu, zbog čega bi Rusija mogla da „udari rampu“ na uvoz ove robe iz Srbije!

Poslednji momenat je da se sami proizvođači zapitaju šta sve mogu i šta je u njihovoj moći da spreče ovakav ili sličan scenarijo, kako bi osigurali siguran plasman svojih proizvoda na rusko tržište!

Jedno od rešenja zasigrno leži u povećanju internih kontrola samih proizvodjača u svim segmentima, uvođenju međunardno prihvaćenih standarda koji bi kontrolisali kvalitet, ali i same procese ! Kako sada stvari stoje sam problem leži u odgovornosti samih proizvođača koji ili nisu dovoljno upućeni u zahteve ruskog tržišta ili ne kontrolišu svoje procese. U svakom slučaju primenom standarda i kontrolama moguće je rizike svesti na minimum.

Podsećamo na vest koja je 23.09.2017 uzdrmala izvoznike i najavila moguću blokadu izvoza na Rusko tržište, ukoliko se to desi, najveće žrtve takve odluke biće domaći proizvođači. Samo u toku dva meseca 2017 godine, od avgusta do septembra, otkriveno je 12 slučajeva parazita u partijama nektarina, šljiva i bresaka, što jasno ukazuje da nešto ozbiljno ne štima u kontroli izvoza u Rusiju.

Treba dodati i da je ovu vest Ministarstvo poljoprivred opovrglo – Obaveštavamo javnost da je, uprkos tome što bi se neko i radovao takvim neistinama, reč o apsolutno netačnim tvrdnjama, kao i da je u prethodnom periodu postignuta izuzetna saradnja sa nadležnim ruskim institucijama – saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, što je totalno suprotno od onoga što piše na zvaničnom sajtu Ruske fitosanitarne inspekcije (Roseljhodnadzor). Celokupnu vest možete pročitai na infrmativnom sajtu  Kurir-a u linku na dnu stranice.

U Ministarstvu tvrde i da „postoje konstantni pokušaji da se srpski izvozni sertifikati falsifikuju u inostranstvu“. Agroekonomista Milan Prostran ističe da je Srbija s Rusijom još u februaru 2010. godine potpisala sve fitosanitarne i veterinarsko-sanitarne uslove za izvoz prehrambenih proizvoda i znali smo da su oni veoma strogi.

Ako smo se kao mala zemlja pozicionirali na ruskom tržištu, ne bismo smeli da se igramo jer će nam se to jezivo obiti o glavu. Rusi će nam zatvoriti izvoz. To je bruka za našu fitosanitarnu inspekciju što se ti propusti stalno ponavljaju. Ako smo 10 godina usaglašavali uslove izvoza s Rusijom, onda nemojmo da se više igramo – kaže Prostran. Problem je što nadležni organi u Srbiji nisu nikad preduzimali nikakve mere protiv onih koji su se bavili marifetlucima. Država mora da reaguje. Nadležne službe moraju dobro da iskontrolišu ceo proces izvoza i izdavanja potrebnih sertifikata o kvalitetu. Ruske službe su bile dovoljno tolerantne, ali mislim da više neće biti. Nema bratstva i ljubavi u poslu. Svaki marifetluk može da nam se osveti kao grom iz vedra neba. Stradaće oni pošteni proizvođači, a država će imati etiketu da je nedovoljno obavestila proizvođače i izvoznike o uslovima izvoza u Rusiju.

Miladin Ševarlić – GUBITAK UGLEDA DRŽAVE

Profesor Miladin Ševarlić, član Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije, kaže da se ne radi samo o ekonomskoj šteti nego o gubitku ugleda države:  Za izdavanje izvoznih sertifikata odgovorni su nadležni državni organi, kao i ovlašćene kontrolne organizacije. Neophodno je uraditi detaljnu analizu svih pošiljaka koje su vraćene iz Rusije. Odgovorne rigorozno kazniti zbog rušenja ugleda države. Treba ispitati ima li osnova i za korupciju između pojedinih proizvođača i odgovornih lica. Rusija je postala ozbiljna država, a mi se ponašamo kao da će braća Rusi sve da nam tolerišu. ..

ŠTA SMO SVE „UVALJIVALI“ RUSIMA

Septembar 2017 – Ruska fitosanitarna inspekcija od avgusta do septembra otkrila 12 slučajeva parazita u partijama nektarina, šljiva i bresaka
Maj 2017 – Ruska fitosanitarna inspekcija vratila je u Srbiju više od 13,6 tona sveže junetine bez kostiju jer je bila zaražena kožnim virusom od kojeg oboleva rogata stoka
Septembar 2016 – U Orlovskoj oblasti, u centralnom delu Rusije, pronađeno 13 tona jabuka iz Srbije zaraženih opasnom štetočinom – kalifornijskom gusenicom, u živom stanju
Avgust 2016 – Iz ruske crnomorske luke Novorosijsk u Srbiju vraćeno 19 tona nektarina zaraženih apadnim kalifornijskim cvetnim tripsom
April 2015 – Ruska fitosanitarna inspekcija pripretila da će ograničiti uvoz jabuka iz Srbije zbog falsifikovanja srpskih fitosanitarnih sertifikata u Evropi
Decembar 2014 – Ruska fitosanitarna inspekcija sprečila ulazak 19 tona kivija iz Srbije zbog nevažećih dokumenata

Izvor: Kurir / 23.09.20107http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2913439/moskva-udara-rampu-na-srpsku-robu-zezanje-s-rusima-ce-nam-se-obiti-o-glavu

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*